Козунаци с tangzhong

От доста време планувах да опитам този японски метод и при козуначено тесто с квас, но ето че изминаха почти две години от тогава. 🙂 Много съм бърза, нали?! 😆

Първите козунаци с танзонг направих когато шеф Никола Симеонов приготви на живо в Инстаграм в началото на пандемията и сподели рецептата със зрителите. Така всеки, който пожела се включи и меси заедно с него.

Но тъй като той използва мая, тогава реших, че един ден, ще приложа метода с моята рецепта. Този ден дойде и мога да споделя какви ги забърках. 🙂

За сладък  стартер
✓40гр квас
✓80гр вода
20-30гр захар
✓130гр брашно
Всичко се разбърква и се оставя за 8-10 часа или докато утрои обем.

За Tangzhong каша
Приготвих я в съотношение 1:5

✓40гр брашно
✓200гр прясно мляко
Разбърках в касерола докато изчезнат бучките брашно  и поставих на котлона на умерен огън. Бърках докато се сгъсти и се получи с консистенция на лек крем.

Готовата каша прехвърлих в купичка и покрих с фолио. Оставих да изстине.

За основното тесто

✓3 цели яйца + 1 жълтък (белтъка заделям за да намажа козунаците преди печене) общото тегло на яйцата беше 200гр
150-170гр захар. Обикновено това е количеството, което добавям за козунаци. Ако ще правя пълнеж използвам само 150гр. У дома не обичаме твърде сладки козунаци и така ни е добре като сладост.
✓Цялото количество каша
✓цялото количество квас
✓50гр олио
✓50гр краве масло
✓1ч.л. сол
Аромати – ванилия, махлеб, лимонови и портокалови корички…
✓ 550гр силно брашно (зависи от силата на брашното и големината на яйцата, може да поеме повече или по-малко)

Процес
В купата на миксера поставям яйцата, захарта и разбивам с телена бъркалка.  Добавям кашата, квасът и олиото.  Разбърквам за да разкъсам квасът. Добавям сол, аромати и накрая брашното. Като отделям малка част от него, в случай че се окаже в повече.
Меся с куката около 5-10 минути. Изключвам и покривам купата с фолио. Оставям така за около 20-30 минути. След това включвам миксера, меся около 5 минути и добавям маслото на два пъти. Като изчаквам първата част да се поеме от тестото и тогава да добавя втората.
За около 20 минути тестото ми е с развит глутен, събира се около куката и не се маже по стените на миксера.
Прехвърлям в леко намаслена купа и оставям да втаса.
Около 14 часа ми отне  този път, като не много топло в кухнята. Вечер е около 21- 23°С
Втасалото тесто оформих и отново оставих да втаса.
Отне ми около 6часа или докато видя, че козунаците са станали въздушни и удвоили обем.
Печене 35-40 минутки на 175°С

Ще се радвам ако приготвите тези козунаци и решите да споделите резултата в групата във Фейсбук – „Хляб и вино“ https://www.facebook.com/groups/1686258361579171/?ref=share_group_link Заповядайте за да споделяме идеи и рецепти за всичко, което слагаме на трапезата си покрай хлябът! 🙂

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s